2013-10-18 09:18:20• hírek • MTI

Több mint 29 millió ember él rabszolgasorban

A Global Slavery Index 2013 adatait a kutatók az emberkereskedelem, a gyermekek és fiatalkorúak körében tapasztalható házasodási arányok, valamint az UNICEF, kormányzati és civil szervezetek jelentései és nyilvános statisztikák alapján állították össze.

Világszerte mintegy 29,8 millió ember kényszerül arra, hogy rabszolgaként éljen - olvasható a Walk Free nevű ausztrál alapítvány csütörtökön közzétett tanulmányában.

A 162 országot vizsgáló jelentés a modern rabszolgaság számos formáját megemlíti, így az emberkereskedelem, a kényszermunka, az adósrabszolgaság, a kényszerházasság és a gyermekekkel való visszaélés a fegyveres konfliktusok idején ugyancsak a cselekvési szabadság hiányából adódó kizsákmányolás kategóriájába tartozik. A tanulmány szerint modern rabszolgaság áldozata, akit megfosztanak a szabadságától, mások tulajdonaként tekintenek rá, tehát elcserélhető, eladható vagy éppen elpusztítható.

A Global Slavery Index 2013 című jelentés szerint a nyugat-afrikai Mauritániában a legrosszabb a helyzet, ugyanis az ország népességéhez képest ott a legnagyobb az életüket rabszolgaként tengetők aránya. Az abszolút adatokat tekintve Indiában a legmagasabb a rabszolgasorban élők száma, mintegy 14 millió ember.
Magyarország, Csehországgal megosztva az 54. helyen áll a "rabszolgatartó" országok népességre kivetített globális listáján az index szerint 34-38 ezer rabszolgasorban élő személlyel. A környező, illetve térségbeli országok közül Ausztria a 150. helyre,  Szlovákia és Lengyelországa egyaránt a 61. helyre, Bulgária az 56. helyre került.

Az első helyen álló Mauritániában a szolgaság intézménye mélyen gyökerezik a társadalomban: a "rabszolgatartók" utódai ugyanúgy megöröklik a tulajdonukban lévő családokat, mint más vagyontárgyakat, a szolgasorban élők gyermekei pedig ugyanúgy kizsákmányoltak maradnak.

A népességhez viszonyított ranglista második helyén Haiti áll, a harmadik helyet pedig Pakisztán foglalja el, míg az abszolút számokat tekintve Indiát Kína követi 3 millió és Pakisztán 2,1 millió "rabszolgával". Azonban nem csupán ázsiai és afrikai országok találhatóak a listák első harmadában, a 3,5 millió főt számláló Moldova a hatodik a népességükhöz viszonyítva legtöbb rabszolgát tartó országok rangsorában, Oroszország pedig a népességre kivetítve félmillió "rabszolgával" a tizedik helyen áll a listán.

A Walk Free nevű alapítványt Andrew Forrest ausztrál, nyersanyagokkal foglalkozó üzletember alapította néhány hónappal ezelőtt. A kezdeményezés célja a modern rabszolgaság felszámolása. A csütörtökön közzétett tanulmány egyik társszerzője Kevin Bales amerikai szociológus és antropológus, aki évek óta a rabszolgaságot kutatja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: